ΤτΕ: Σημαντική βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου χάρη στον τουρισμό

ΤτΕ: Σημαντική βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου χάρη στον τουρισμό

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου

Σημαντική μείωση κατά 4,6 δισ. ευρώ κατέγραψε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Πληρωμών της χώρας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 7,3 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλά την μείωση του εμπορικού ισοζυγίου καθώς την βελτίωση του πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 6,2% σε τρέχουσες τιμές (-2,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 10,8% σε τρέχουσες τιμές (-3,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση κατά 2,3% ( 4,4% και -4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αντιθέτως, , το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 2,0 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε σημαντικά στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκε στα 5,2 δισ. ευρώ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 3,9 των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 7,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 4,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση κατά 359,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ελληνικές μετοχές.