Προϋπολογισμός: Aυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά – Μόνιμοι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές και τουρισμό

Προϋπολογισμός: Aυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά – Μόνιμοι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές και τουρισμό

Τι ισχύει για τον καφέ και τα αναψυκτικά στην εστίαση

Παροχές 1,6 δισ. ευρώ με αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά προβλέπει για το 2024 ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος κατατίθεται αύριο Τρίτη (21/11) στη Βουλή.

Επίσης, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), τουριστικό πακέτο, γυμναστήρια, σχολές χορού και σε εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων. Στην εστίαση ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ διατηρείται για ένα εξάμηνο έως τέλος Ιουνίου 2023 ενώ από την Πρωτοχρονιά επανέρχεται στο 24% ο ΦΠΑ σε αναψυκτικά και ροφήματα. Επίσης για ένα εξάμηνο, έως το τέλος Ιουνίου 2024, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,4% για φέτος έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προσχέδιο για 2,3% ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 2,9% με κινητήριο μοχλό τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,1% τον επόμενο χρόνο από 7,1% φέτος.

Ώθηση στην ανάπτυξη θα δώσουν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Οριακά υψηλότερα συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος και το επόμενο έτος. Με βάση τη νέα πρόβλεψη η αύξηση του δείκτη από 3,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 3,9% για το 2023 για να υποχωρήσει στο 2,6% το 2024.

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, η ιδιωτική κατανάλωση θα ανεβάσει ταχύτητα φθάνοντας για φέτος στο 2,9% από 2,5% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο για να κατέβει στο 1,3% το 2024 έναντι πρώτης εκτίμησης για 1,6%. Την ίδια στιγμή αναμένεται βουτιά της δημόσιας κατανάλωσης στο -1,6% το 2024.Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 «κλειδώνει» στο 2,1% ενώ το δημόσιο χρέος δημόσιος χρέος προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο 152,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024.

Παράλληλα ο νέος προϋπολογισμός φέρνει αύξηση των κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία λόγω της ενίσχυσης των εισπράξεων από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές και εστίαση.

Στο μέτωπο των παροχών οι κερδισμένοι για το 2024 είναι:

  1. Δημόσιοι υπάλληλοι. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εφαρμόζεται νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα και 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν κατά μέσο όρο αυξήσεις 6,5%. Το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο να ανέρχεται σε 1.476 ευρώ καθαρά. Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, την αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως, την αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και την αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Την ίδια ώρα αυξάνεται το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.
  2. Συνταξιούχοι. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται στα επίπεδα του 3% οι συντάξεις για περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Περίπου 750.000 συνταξιούχων με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ που δεν θα δουν πραγματικά αλλά λογιστική αύξηση στις αποδοχές τους θα λάβουν τον Δεκέμβριο 2023 έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Παράλληλα μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
  3. Φορολογούμενοι με παιδιά. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα
  4. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
  5. Δικαιούχοι επιδομάτων. Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ το μήνα).