Στεγαστικό επίδομα και στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία που τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» και «κίτρινα»

Στεγαστικό επίδομα και στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία που τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» και «κίτρινα»

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν 100 ευρώ ανά τ.μ. για τα «πράσινα» και 150 ευρώ ανά τ.μ. για τα «κίτρινα»

Την χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στους πληγέντες από πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, που το σπίτι τους χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» ή και «πράσινο», ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας για την εξέλιξη της κρατικής αρωγής στους πλημμυροπαθείς.

Όπως είπε, από 17 τις καταβολές έχουν δοθεί 108,1 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 29.000 πλημμυροπαθείς σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα από την πρώτη αρωγή. Πρόσθεσε, πως οι αιτήσεις πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα, δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους, καθώς όπως είπε «40% είναι οι μη δικαιούχοι». Παράλληλα, τόνισε, πως οι αυτοψίες και έλεγχοι στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τις 37.000.

Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν γίνει καταβολές πρώτης αρωγής σε 29.130 νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες. Η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων συνεχίζεται από τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται, πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ότι από τις διασταυρώσεις μέχρι τώρα προκύπτει ένα ποσοστό κοντά στο 40% μη δικαιούχων. «Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τον ΕΛΓΑ, ώστε ανάλογα με τη ροή των στοιχείων για τους πληττόμενους αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και επιχειρήσεις, να προχωρά και η καταβολή της πρώτης αρωγής» τόνισε.

Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε, ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής αποφασίστηκε η χρεοπροσαρμογή του σχήματος στις συνθήκες, στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μια προσαρμογή που αφορά τις επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά από αίτηση του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα, εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 100 ευρώ ανά τ.μ. με εξολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως είναι για παράδειγμα τα «πράσινα», αλλά έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα και η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 150 ευρώ ανά τ.μ. με εξ ολοκλήρου και σε αυτή την περίπτωση δωρεάν κρατική αρωγή στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία και έχουν επηρεαστεί σημαντικά και αυτά από την πλημμύρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, διευκρίνισε, τα «κίτρινα» σπίτια που λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια, προϋπόθεση είναι και η υποβολή από τον ιδιοκτήτη βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται στα 22.501 ευρώ, ενώ στην προηγούμενη περίπτωση το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται ένα σπίτι στα 15.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως είπε και μετά την ολοκλήρωση των επισκευών θα προβλέπεται η έκδοση βεβαίωσης περαίωσης επισκευαστικό των εργασιών και η προσκόμιση σχετικών και σχετιζόμενων αποδείξεων προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών με τις αντίστοιχες προσαρμογές να ακολουθούν.