Τέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων – Πρόστιμα φωτιά από 10.000 έως και 500.000 ευρώ

Τέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων – Πρόστιμα φωτιά από 10.000 έως και 500.000 ευρώ

Σε ποιες περιπτώσεις ακυρώνονται τα συμβόλαια

Αντιμέτωποι με πρόστιμα φωτιά που φτάνουν έως 500.000 ευρώ αλλά και ακύρωση του συμβολαίου θα βρεθούν όσοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων με χρήση μετρητών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους, δίνει μια ευκαιρία ολίγων εβδομάδων για όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητο με μετρητά . Με την ψήφισή του τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων απαγορεύονται και οι ποινές είναι παραπάνω από αυστηρές. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη το νομοσχέδιο προβλέπει:

  1. Συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του.
  2. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά.
  3. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ σε σύνολο 338.511 δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων συνολικού τιμήματος 27,7 δισ. ευρώ,

  • σε 42.613 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά συνολικού ύψους 462,495 εκατ. ευρώ ενώ
  • σε 41.741 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά συνολικού ύψους 2,980 δισ. ευρώ.

Το νέο μέτρο στοχεύει να περιορίσει τις περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα στα μετρητά κάτω από το τραπέζι.

Έλεγχοι

Πάντως όσοι αγόρασαν ακίνητα με μετρητά βρίσκονται στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα συμβόλαια μεγάλης αξίας με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων καταγράφοντας τα συνολικά εισοδήματα που εμφάνισαν στην Εφορία από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, χρηματικές γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο οι αγοραστές αλλά και οι πωλητές των ακινήτων για να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων ενώ εάν η Εφορία υποψιαστεί ότι τα μετρητά που διατέθηκαν για την αγορά των ακινήτων προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα ή παράνομες δραστηριότητες τότε θα προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Εφόσον από τους ελέγχους προκύψει ότι το τίμημα για την αγορά ακινήτου δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο με συντελεστή 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Επίσης οι υποθέσεις αυτές θα αποσταλούν για περαιτέρω έλεγχο στην Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος.