Αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου – Σε πτώση τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου – Σε πτώση τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», όπως τον χρυσό

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν αύξηση σήμερα Παρασκευή, εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με την προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στο Ισραήλ την 14η ημέρα του πολέμου με τη Χαμάς.

Στις 12:55 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 1,20% στα 93,49 δολάρια. Το αντίστοιχο αμερικανικό, το βαρέλι WTI, παράδοσης Νοεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 1,37% στα 90,59 δολάρια. Όταν το «γεωπολιτικό θερμόμετρο» φθάνει «στο κόκκινο», «οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται γενικώς, κυρίως εάν η αναταραχή συμβαίνει κοντά σε πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές», όπως σήμερα στη Μέση Ανατολή, εξήγησε ο Χαν Ταν, αναλυτής στην Exinity.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνταν πτωτικά, ενώ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους μέσα σε τρεις μήνες, με τους φόβους για εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα να τροφοδοτούν την τάση για αποστροφή ρίσκου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πριν από λίγο πτώση 0,96%.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο σε νέο υψηλό τριμήνου, στα 1.990 ευρώ η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα "ασφαλή καταφύγια".