Καταβλήθηκε η 8η δόση της πρώτης αρωγής σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Καταβλήθηκε η 8η δόση της πρώτης αρωγής σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Συνολικά κατατέθηκαν 65 εκατ. ευρώ σε 14.000 πολίτες μέσα σε περίπου ένα μήνα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13 Οκτωβρίου η 8η καταβολή πρώτης αρωγής προς νοικοκυριά, επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους, αλλά και αγρότες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ειδικότερα, όπως είπε, πιστώθηκαν 11,2 εκατ. ευρώ σε 2.940 δικαιούχους, ως αρωγή για την κάλυψη της οικοσκευής μέσα από τις διασταυρώσεις της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και την αυτόματη διαδικασία της ΑΑΔΕ, αλλά και ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις, σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, αυτή την εβδομάδα αθροιστικά καταβλήθηκαν 17,8 εκατ. ευρώ σε 4.848 δικαιούχους.

«Συνολικά λοιπόν, μέσα στον πρώτο μήνα μετά το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο, έχουν καταβληθεί σχεδόν 65 εκατ. ευρώ σε περίπου 14.000 συμπολίτες μας. 65 εκατ. ευρώ σε 14.000 συμπολίτες μας μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν, όπως, φυσικά, και το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή μας. Αυτή είναι η αποστολή μας, να ανταποκριθούμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στις ανάγκες των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής και της ΑΑΔΕ για το έργο τους, τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΛΓΑ, καθώς και όλους τους πολίτες με τους οποίους είναι καθημερινά σε επικοινωνία.

«Το έργο μας συνεχίζεται, όπως συνεχίζονται και οι αυτοψίες στο πεδίο», είπε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 28.000 απογραφικές αυτοψίες και επανέλεγχοι σε περισσότερες από 260 κοινότητες στην περιοχή. Ακόμη, τόνισε ότι συνεχίζεται και η ροή δηλώσεων προς την πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr και επισήμανε ότι μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής έχουν πραγματοποιηθεί 46.353 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.405 προσωρινές αιτήσεις.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η ροή αιτήσεων αυξήθηκε, καθώς εντάχθηκαν στην πρώτη αρωγή και οι αγρότες από αυτή την εβδομάδα», υπογράμμισε. Επίσης, έχουν αρχίσει και οι πληρωμές της πρώτης αρωγής προς τους αγρότες. «Έτσι, μέχρι σήμερα σε περίπου 1.600 αγρότες, που υπέβαλλαν αίτηση μόλις πριν από 2 - 3 μέρες, καταβλήθηκαν 3,2 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο εντατικό ρυθμό θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες το πλαίσιο στήριξης των συμπολιτών μας, με νέες καταβολές της πρώτης αρωγής», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής Κρατικής Αρωγής, έχει προχωρήσει άμεσα, από τις πρώτες ημέρες και μέσα σε αυτόν τον πρώτο μήνα, έκτακτη χρηματοδότηση μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών προς δήμους, προς Περιφέρεια και ΔΕΥΑ. «Έκτακτη χρηματοδότηση που ξεπερνά - προς το παρόν - τα 90 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της κρίσης και τις πρώτες αποκαταστάσεις σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και ζωοτροφές. Και αυτό φυσικά θα συνεχιστεί. Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για τις επισκευές στις ζημιές των σπιτιών και λοιπών κτιρίων, είτε έχουν χαρακτηριστεί ως «πράσινα», είτε ως «κίτρινα», είτε ως «κόκκινα». Επισκευές σπιτιών και λοιπών κτιρίων, με αρχικό δεσμευμένο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ στην παρούσα φάση», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «όλα τα μέτρα του πλαισίου της κρατικής αρωγής είναι σε εξέλιξη και υλοποίηση με ταχείς ρυθμούς, σε συνεργασία με όλα τα υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό». Όπως κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος, «θα συνεχίσουμε με αυτές, τις γρήγορες ταχύτητες, για να φτάσει η αρωγή του κράτους στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Για να ορθοποδήσει η Θεσσαλία μας και να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια. Η Θεσσαλία το μπορεί, το δικαιούται και θα το πετύχει. Θα το πετύχουμε όλοι μαζί».