Ποια μέτρα στήριξης θα προκύψουν από τα επιπλέον έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ποια μέτρα στήριξης θα προκύψουν από τα επιπλέον έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Στόχος να εισπράττονται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το χρόνο από τα εκτιμώμενα 8-10 δισ. ευρώ που διαφεύγουν της Εφορίας

Επιπλέον έσοδα που μπορούν να φθάσουν ακόμη και στα 2 δισ. ευρώ ετησίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκτιμά ότι μπορεί να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε βάθος τριετίας.

Από αυτά, ποσό της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί μέσα στο 2024. Άμεσα δρομολογούνται τα μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταρτιστεί και η πρόταση για το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να «κλείσει τη στρόφιγγα» διαρροής ΦΠΑ, με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Στόχος είναι η διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για πιθανά νέα μέτρα στήριξης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης, είτε μέχρι το τέλος του χρόνου, είτε για το 2024.

Οι προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόσθετη βοήθεια για τους πιο ευάλωτους, είναι οι εξής:

- Επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.
- «Όχι» σε οριζόντιες ενεργειακές επιδοτήσεις.
- «Ναι» μόνο σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης

- Έκτακτο «επίδομα «ακρίβειας».
- Διεύρυνση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος.
- Μέτρα για τη στέγαση νέων.
- Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η Ελλάδα είχε από τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ την Ευρώπη, με το κενό στα έσοδα να φτάνει το 23,4% το 2019. Έκτοτε, έχει μειωθεί στο 15% φέρνοντας επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία, ωστόσο η χώρα απέχει ακόμα 6 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «ο κόσμος έχει αρχίσει και πληρώνει ΦΠΑ και πλησιάζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Για να περιοριστεί κι άλλο το κενό του ΦΠΑ, κρίσιμο ρόλο θα παίξει η προωθούμενη επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της αγοράς, μεταξύ αυτών λαϊκές αγορές, ταξί, περίπτερα, συναυλίες και θέατρα, καθώς και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη. Επίσης, έρχεται η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Τα αδήλωτα εισοδήματα στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 8–10 δισ. ευρώ τον χρόνο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η χώρα να καταφέρει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη φορολογική συμμόρφωση μέχρι το τέλος του 2026.