Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις από το 2024 – Τα «παράδοξα» που παύουν να υφίστανται

Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις από το 2024 – Τα «παράδοξα» που παύουν να υφίστανται

Τι ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου

Τι αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις από το νέο έτος, διορθώνοντας τα «παράδοξα» που ίσχυαν σχετικά με τον συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών για την έκδοσή τους, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Είναι αρκετά άτομα, τα οποία μπορεί να δούλευαν στο δημόσιο και προηγουμένως να είχαν μία προϋπηρεσία, η οποία να ήταν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, σε τομέα που δεν είχε επικουρική ασφάλιση. Όποτε βγαίνει κάποιος, για παράδειγμα, ακόμη και με 37 χρόνια ας πούμε και του λένε έχεις μόνο 35 επικουρική, πήγαινε στα 67. Αυτό είναι το πράγμα το οποίο θέλουμε να διορθώσουμε.(…) Ουσιαστικά, αυτό το πράγμα που λέμε και ούτως η άλλως αυτό λογαριάζαμε να κάνουμε, όταν είπαμε για την ενοποίηση των κανόνων, ότι ουσιαστικά θα παίρναμε τις προϋποθέσεις τις παλιές του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, δηλαδή βγάζεις κύρια σύνταξη, έχεις εισφορές επικουρικής ασφάλισης για περισσότερο από 15 χρόνια, την παίρνεις την σύνταξη αυτή» εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου.

«Μπορεί να μην είναι η ίδια ακριβώς στιγμή, αλλά πάντως άπαξ και πήρες την κύριά σου, δεν θα περιμένεις για παράδειγμα να πας στα 67 σου, για να πάρεις την επικουρική σου σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες» προσέθεσε. Ερωτηθείς από πότε θα ισχύσει αυτό, ο υφυπουργός το προσδιόρισε στην αρχή της νέας χρονιάς, με επιφύλαξη. «Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος, αλλά συνήθως τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά, επειδή θέλουν και την αντίστοιχη προσαρμογή στα συστήματα του ΕΦΚΑ, υποθέτω από την αρχή της νέας χρονιάς, αλλά εδώ με μια μικρή επιφύλαξη» είπε χαρακτηριστικά.