Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών – Πώς θα κάνετε αίτηση

Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών – Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Άνοιξε εκ νέου, από σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, το σύστημα για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Ειδικότερα, την υποβολή αιτημάτων για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023, θα επιτρέπει, εκ νέου, από σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 3 Οκτωβρίου το σύστημα για τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας (30/6-03/8).

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος https://stegastiko.minedu.gov.grπροκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε  από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ.

Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού. Εφόσον πρόκειται για διαζευγμένους ή εν διαστάσει συζύγους, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021 θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) προκειμένου να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός).

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

  • είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
  • οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
  • είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή
  • είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος

Εισοδηματικά κριτήρια

Για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγουμένου έτους να μην υπερβαίνει τα (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.