Αυτό είναι το φορολογικό πακέτο που παρουσιάστηκε στη 87η ΔΕΘ: Aνατροπές σε ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb, αγοραπωλησίες και ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτό είναι το φορολογικό πακέτο που παρουσιάστηκε στη 87η ΔΕΘ: Aνατροπές σε ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb, αγοραπωλησίες και ελεύθερους επαγγελματίες

Δείτε τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Tέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ΦΠΑ στα εισοδήματα από τουλάχιστον 3 ακίνητα τύπου Airbnb, POS παντού και σύνδεση με 450.000 ταμειακές, ψηφιακά δελτία αποστολής αλλά και νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται ακόμη η ενίσχυση των νοικοκυριών με παιδιά με αύξηση του αφορολόγητου ορίου και του επιδόματος θέρμανσης αλλά και η διατήρηση του Μarket Pass για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Μιλώντας για τη φοροδιαφυγή, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «οι φοροφυγάδες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα». Όπως είπε δρομολογούνται, παρεμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό».

Φοροδιαφυγή

Ειδικότερα τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπουν:

  • Διασύνδεση έως την άνοιξη του 2024 των 450.000 ταμειακών μηχανών με τα POS.
  • Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Καταργούνται οριστικά τα μετρητά. Σήμερα, αν και επιτρέπεται η αγοραπωλησία ακινήτων με μετρητά μεταξύ φυσικών προσώπων σε ελάχιστες περιπτώσεις γίνεται στην πράξη.
  • Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
  • Ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
  • Η Εφορία θα αναγνωρίζει ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.
  • Τα περισσότερα προνοϊακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
  • Θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Τι σημαίνει η επιβολή ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Την επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερων ακινήτων δρομολογεί η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο. Παράλληλα θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν τουλάχιστον 3 ακίνητα τύπου Airbnb θα γίνουν επαγγελματίες, ανοίγοντας βιβλία στην Εφορία ενώ κάθε μήνα ή τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που θα τηρούν (απλογραφικά ή διπλογραφικά) θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδουν στο δημόσιο το φόρο καθώς και τα υπόλοιπα τέλη που καταβάλλουν στο δημόσιο τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σήμερα, οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων φορολογείται αυτοτελώς με τους εξής συντελεστές:

  • 15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
  • 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και
  • 45% για μισθώματα άνω των 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές, ανάλογες με τις παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό ή παρόμοιο τομέα, όπως υπηρεσίες καθαριότητας, περισυλλογής απορριμμάτων, αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών, βοηθητικού προσωπικού και λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών.

Τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Αυξάνεται από 0,5-4 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 1-6 ευρώ ο φόρος διαμονής, προκειμένου να ενισχυθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ το ειδικό αποθεματικό αντιμετωπίζοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης κάλεσμα στις εταιρείες να συνδράμουν και αυτές και προανήγγειλε επίσης υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Κρατικά ομόλογα-χρηματιστηριακές συναλλαγές

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης αλλά και τη μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Επίσης όπως είπε ο Πρωθυπουργός δρομολογείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.