Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους και μετά.. πρόστιμα

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους και μετά.. πρόστιμα

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό πως δεν θα δώσει άλλη παράταση

Σήμερα Πέμπτη (31/08) είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όσοι φορολογούμενοι είναι της τελευταίας στιγμής, έχουν προθεσμία να την καταθέσουν έως τις 3 το μεσημέρι, διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και με ανάλογες προσαυξήσεις στον φόρο που τους έχει καταλογισθεί.

Σύμφωνα τα τα σχετικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερες από 6.265.316 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

Χωρίς πρόστιμα μπορούν να διορθώσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις, έως σήμερα το μεσημέρι, ημέρα που λήγει η σχετική προθεσμία.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ είχε ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό πως δεν θα δώσει άλλη παράταση και καλούσε τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παράταση έλαβε η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο για τους πληγέντες από πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Πώς θα εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματος

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι εκείνοι που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έπραξαν στη συνεχεία θα πρέπει να πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, αυτή του Αυγούστου αλλά και εκείνη του Ιουλίου. Σημειώνεται πως η έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Αναλυτικά:

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα