«Ράλι» στις τιμές των ενοικίων – Απεγνωσμένοι οι φοιτητές – Τους ζητούν ακόμη και 500 ευρώ για μία γκαρσονιέρα

«Ράλι» στις τιμές των ενοικίων – Απεγνωσμένοι οι φοιτητές – Τους ζητούν ακόμη και 500 ευρώ για μία γκαρσονιέρα

«Πρέπει να κάνεις συγκατοίκηση αλλιώς δεν βγαίνει» λένε

Τον δικό τους «Γολγοθά» βιώνουν οι φοιτητές και οι γονείς τους. Ειδικά φέτος η αναζήτηση φοιτητικής στέγης ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους έχει φαντάζει δυσκολότερη από ποτέ καθώς τα ενοίκια έχουν ανέβει σε αδιανόητα ύψη.

Oι ενοικιαστές ζητούν πολλά λεφτά για λίγα τετραγωνικά κατοικίας και για σπίτια που είναι κατασκευασμένα πολλές δεκαετίες πριν.

Όπως επισημαίνουν πολίτες: «Περίπου έχουν φτάσει τα 600 με 700 ευρώ τον μήνα τα ενοίκια». «Πρέπει να κάνεις συγκατοίκηση αλλιώς δεν βγαίνει» συμπληρώνουν.

Στα ύψη τα ενοίκια

Στο Κουκάκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ που πρόβαλε το πρωί του Σαββάτου (26/8) το Mega μία γκαρσονιέρα 27 τ.μ. κοστίζει 480 ευρώ τον μήνα. Στην Πανόρμου, για μία γκαρσονιέρα 35 τ.μ. ο ενοικιαστής θα πρέπει να δώσει 500 ευρώ τον μήνα.

Στον Νέο Κόσμο για 60 τ.μ. το κόστος ανέρχεται στα 700 ευρώ τον μήνα.

Και στις τρεις περιπτώσεις τα ενοίκια αφορούν σε διαμερίσματα με έτος κατασκευής το 1975.

Η Έμα Μαντζώρου, φοιτήτρια της Θεολογικής στο 3ο έτος, εξηγεί στο MEGA πως οι αγγελίες πολλές φορές εξαπατούν τους υποψήφιους ενοικιαστές.

«Στις αγγελίες μπορείς να δεις ένα σπίτι που μπορεί να το χαρακτηρίζουν πάρα πολύ καλό που δεν χρειάζεται ανακαινίσεις, ενώ στην πραγματικότητα μπορείς να πας εκεί και να είναι τελείως εξευτελιστικό».

Φταίει η βραχυχρόνια μίσθωση;

Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μία από τις αιτίες που τα ενοίκια αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ένα σπίτι στο Παγκράτι επιφάνειας 55 τ.μ. με έτος κατασκευής το 2008, το 2019 για το νοικιάσει κάποιος θα έπρεπε να πληρώνει 520 ευρώ τον μήνα, ενώ φέτος θα πρέπει να βγάλει από την τσέπη του 700 ευρώ τον μήνα, αύξηση που αγγίζει το 34,6%.

Στα Χανιά, 4.263 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμα βραχυχρόνια μίσθωσης, με τους φοιτητές να νοικιάζουν από Οκτώβριο έως Μάιο.

Στον Βόλο 880 ακίνητα, στη Ρόδο 798 και στην Καλαμάτα 786 ακίνητα, όλα για βραχυχρόνια μίσθωση.

«Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ του 2011, παραπάνω από 100.000 διαμερίσματα παραμένουν κενά και αναξιοποίητα εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων. Επίσης, πάρα πολλές κενές κατοικίες βρίσκονται εντός της Επικράτειας και ανήκουν σε διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης», αναφέρει ο Πάρης Χαρλαύτης, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητήριου, η αξιοποίηση των κενών κατοικιών θα έριχνε τις τιμές στα ενοίκια προς όφελος και των φοιτητών,