«Παγώνουν» για δυο χρόνια τα επιτόκια για χρέη στην Εφορία

«Παγώνουν» για δυο χρόνια τα επιτόκια για χρέη στην Εφορία

Με απόφαση του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη

Κόντρα στην αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο  για δυο χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι τις  9 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο 8,76% με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους.

Το «πάγωμα» του επιτοκίου στο επίπεδο του 8,76% ετησίως ή του 0,73% μηνιαίως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Η απόφαση ορίζει ότι “κατ’ εξαίρεση και για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης, ήτοι έως 9-8-2025, το επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο δεν μεταβάλλεται αν η εκάστοτε σωρευτική μεταβολή του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO), δεν υπερβαίνει τις πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το επιτόκιο που ίσχυε κατά την 1η-1-2014.

Με την ίδια απόφαση, παραμένει σταθερό στο 6% για δύο ακόμη έτη, μέχρι τις 2-8-2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι για οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού επιστρέφεται στον φορολογούμενο με τόκο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Τα επιτόκια της Εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι τα ακόλουθα:

  • Εκπρόθεσμη καταβολή φόρου: Τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή 8,76% ετησίως.
  • Πάγια ρύθμιση. Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.