«Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Με SMS ενημερώθηκαν οι δικαιούχοι

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Με SMS ενημερώθηκαν οι δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν περισσότερες από 500.000 αιτήσεις, δεκτές έγιναν περίπου 103.000

Πρεμιέρα έκανε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα», με τους δικαιούχους να ενημερώνονται με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν άμεσα τις επιταγές που καλύπτουν μέρος του κόστους του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και της τοποθέτησης από τους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 50% ως 60%, ανάλογα με τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού (Boiler) του θερμοσίφωνα, καθώς και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

«Δεν σημαίνει ότι αν ένας πελάτης πάρει στα χέρια του ένα voucher που γράφει ότι έχει 900€ ευρώ επιδότηση, θα κερδίσει 900€ από το κράτος. Εάν αγοράσει ένα ηλιακό που έχει 1000€ και το ποσοστό επιδότησης είναι 60% δηλαδή 600€, θα πρέπει να πληρώσει εκείνος τα 400», εξήγησε ο Νικόλαος Αλβέρτης, ιδιοκτήτης εταιρείας κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων, στην ΕΡΤ.

Οι κανονισμοί των σύγχρονων πολυκατοικιών συνήθως προβλέπουν τον τρόπο και τον χώρο που θα εγκατασταθούν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Στις παλιές πολυκατοικίες όμως που δεν υπάρχουν τέτοιες προβλέψεις οι ιδιοκτήτες μπορούν να εγκαταστήσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, πάντα όμως πρέπει να υπάρχει χώρος για να εγκαταστήσουν και οι υπόλοιποι.

Στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν περισσότερες από 500.000 αιτήσεις. Δεκτές έγιναν περίπου 103.000, ενώ οι υπόλοιποι έχουν θέση επιλαχόντος.

 

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Την επιδότηση αγοράς ενός καινούργιου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Την επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών αντικατάστασης του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.)
  • Την υποχρεωτική παράδοση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από τον οποίο γίνεται η προμήθεια του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα.

Προσοχή:

  • Γίνονται δεκτοί προς αντικατάσταση παλιοί Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων.
  • Δεν είναι δυνατή η επιδότηση νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα χωρίς την παράλληλη παράδοση του παλαιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα.
  • Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκεκριμένους Προμηθευτές του Προγράμματος και να καλύψουν μέρος της συνολικής δαπάνης των σχετικών προϊόντων/υπηρεσιών.