Εκπνέει η προθεσμία για 36, 72 και 120 δόσεις – Έρχονται ειδοποιητήρια για κατασχέσεις σε όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη

Εκπνέει η προθεσμία για 36, 72 και 120 δόσεις – Έρχονται ειδοποιητήρια για κατασχέσεις σε όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη

Έως την Παρασκευή η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών

Εκπνέει σήμερα 31 Ιουλίου 2023 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους οφειλέτες της Εφορίας και του ΕΦΚΑ για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων και ένταξης στην έκτακτη ρύθμιση των 36/72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης.

Από αύριο 1η Αυγούστου οι εισπρακτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα ξεκινήσουν την αποστολή ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις, σε όσους δεν ενταχθούν στις τρέχουσες ρυθμίσεις.

Παράλληλα, μέχρι την Παρασκευή (4/8) θα υπάρξει και δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας που η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Ειδικότερα το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

  1. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  2. Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ωστόσο ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα μεσάνυχτα για την ένταξη των οφειλετών στα εξής προγράμματα ρυθμίσεων:

  1. Αναβίωση των 36/72 (χρέη πανδημίας) και 120 δόσεων. Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως σήμερα 31 Ιουλίου 2023 εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλουν δυο δόσεις. Στην περίπτωση που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα έχουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, αναστολή κατασχέσεων κ.α.
  2. Εκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1 η Νοεμβρίου του 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.