Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους

Τη μάχη της πληρωμής των φόρων δίνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Με την ακρίβεια να επιμένει παρά τη μείωση του πληθωρισμού και να «ροκανίζει» τα εισοδήματα, οι φορολογούμενοι επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση και ποιους θα αφήσουν βερεσέ στην Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ πληρώνονται εμπρόθεσμα και λιγότερα από δυο στα δέκα ευρώ φόρων που βεβαιώνονται μένουν τελικά απλήρωτα, καταλήγοντας στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ αντικατοπτρίζονται στην καλή εικόνα που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα τα οποία στο πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν κατά 2,2 δις. ευρώ το στόχο του προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στην πληρωμή των φόρων για το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν τα εξής:

  • ΦΠΑ. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν σε 84,64% καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 6,5 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους τα 5,5 δις. ευρώ.
  • Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Τον Φεβρουάριο καταβλήθηκε η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2022 και από τον Μάιο άρχισαν να «τρέχουν» οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023. Ετσι, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε 79,13%. Τον Ιανουάριο ανήλθε σε 81,34%, τον Φεβρουάριο σε 81,75% ενώ τον Μάιο που οι ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκίνησαν να πληρώσουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ η εισπραξιμότητα προσγειώθηκε στο 74,75%. Δηλαδή ένα στα τέσσερα ευρώ της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ δεν πληρώθηκε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 240,19 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να εισπραχθούν τέλη Μαΐου εισπράχθηκαν 179,54 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε κινηθεί στα επίπεδα του 77,22%.
  • Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 89,04% του φόρου καθώς εισπράχθηκαν από το δημόσιο 1,123 δισ. ευρώ έναντι συνολικής οφειλής ύψους 1,262 δισ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 74,92% του φόρου με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 685,71 εκατ. ευρώ από οφειλή ύψους 915,31 εκατ. ευρώ.

Τηλέφωνα και e-mail

Τουλάχιστον 80.000 τηλεφωνικές κλήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα θα πραγματοποιήσει συνολικά φέτος η ΑΑΔΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους φορολογούμενους τις υποχρεώσεις τους. Τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης έχουν πάρει «φωτιά» και στη λίστα βρίσκονται κυρίως φορολογούμενοι που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές («φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές), μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και όσοι δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων.

Η Εφορία δεν περιορίζεται στις τηλεφωνικές οχλήσεις αλλά στέλνει και ηλεκτρονικό μήνυμα. Οπότε εάν λάβετε e-mail από τις διευθύνσεις [email protected] και [email protected]. να ξέρετε ότι είναι από την ΑΑΔΕ.