Φορολογικές δηλώσεις 2023: Έρχεται παράταση για τις επιχειρήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Έρχεται παράταση για τις επιχειρήσεις

Σχεδόν 2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση

Οι χαμηλές ταχύτητες που καταγράφονται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέρνουν πιο κοντά την παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει σε 17 ημέρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αποφασιστεί η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων των επιχειρήσεων ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της παράτασης για τα φυσικά πρόσωπα.

Πάντως οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να υποβάλουν τη δήλωσή τους καθώς μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλαδή υπολείπονται περίπου 2 εκ. δηλώσεις.

Επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει απευθύνει έκκληση στους παλιούς και νέους δικαιούχους του market pass να σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα η αξιολόγηση τους για να λάβουν τα ποσά της ενίσχυσης.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός της εφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

  • το 49,65% ή 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές δηλαδή ούτε πληρώνουν πρόσθετο φόρο ούτε έχουν επιστροφή.
  • το 16,73% ή 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται «κατά κεφαλή» στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο στα 275,372 εκ. ευρώ.
  • το 33,62% η 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ και συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 1,766 δις. ευρώ. Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην αρχική δήλωση έως τις 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση πέραν του εντύπου Ε1, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3. Για όσους επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση η οποία μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική. Ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης δεν προβλέπεται πρόστιμο εφόσον ο πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.