«Κλειδώνουν» οι αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο – Εξίσωση του κατώτατου μισθού

«Κλειδώνουν» οι αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο – Εξίσωση του κατώτατου μισθού

Η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2024

Τις τελευταίες «πινελιές» στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βάζει η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την παρουσίαση του νέου νόμου στη Βουλή.

Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αυξήσεις θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι περίπου 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με το κόστος να ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, τα 780 ευρώ των δημοσίων υπαλλήλων, των νεοεισερχομενων υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες το οποίο ισούται με αύξηση 66 ευρώ το μήνα.

Αν «κλειδώσει», αυτό θα σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έως και 8,5% το μήνα και 4%-5% μεσοσταθμικά. Σημειώνεται ότι η τελευταία αύξηση εισοδηματικής πολιτικής ήταν πριν από 15 χρόνια, το 2008.

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα. Συγκεκριμένα, το επίδομα παιδιών αυξάνεται στα 70 ευρώ με ένα παιδί από 50 ευρώ που είναι σήμερα, στα 120 ευρώ με δύο παιδιά από 70 ευρώ σήμερα και στα 170 ευρώ με τρία παιδιά από 120 ευρώ που είναι σήμερα.

Το επίδομα ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.