Ανοιχτή η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών – Δικαιούχοι και ποσά

Ανοιχτή η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών – Δικαιούχοι και ποσά

Πώς θα κάνετε αίτηση

Έως την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2023 θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα 2023. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά.

Για να κάνετε την αίτηση, πρέπει να πατήσετε ΕΔΩ.

Βασική προϋπόθεση είναι πως θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022. Εάν δεν έχετε κάνει φορολογική δήλωση, η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Θα χρειαστεί:

α) Αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,

β) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,

γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ( Α.Φ.Μ.) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

Τα στοιχεία συγκατοίκησης θα υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα (https://stegastiko.minedu.gov.gr/ ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή των στοιχείων συγκατοίκησης είναι ο συγκατοικών φοιτητής να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος ΑΦΜ.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί προηγουμένως η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η αίτησή θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Επιπλέον,

Για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα:

  • Να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ,
  • Να είναι κάτοχος ΑΦΜ.

Σημειώνεται πως η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.