Εφορία: Στήνεται νέο περιουσιολόγιο για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, μετοχές και έργα τέχνης

Εφορία: Στήνεται νέο περιουσιολόγιο για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, μετοχές και έργα τέχνης

Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις στα στοιχεία των ακινήτων μεταξύ Ε9 και Κτηματολογίου

Ανατροπές σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις αλλά και φορο-ελεγκτικό μηχανισμό φέρνει το νέο Taxis και πιο συγκεκριμένα το Μητρώο Κινητών και Ακίνητων Στοιχείων Περιουσίας το οποίο αφορά 9 εκατ. φορολογούμενους.

Πρόκειται για το νέο Περιουσιολόγιο το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο έτος και στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα όσα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο πόθεν έσχες όπως μετοχές, τίτλους, ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται για πρώτη φορά να δηλωθούν τα κρυπτονομίσματα αλλά και τα ψηφιακά έργα τέχνης που βρίσκονται στο απυρόβλητο της φορολογικής νομοθεσίας αλλά και των ελεγκτών.

Με νέο Τaxis και τη διασύνδεσή του με το Κτηματολόγιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων ενώ ταυτόχρονα θα απλουστευθεί σημαντικά η διαδικασία για τις μεταβιβάσεις καθώς οι συμβολαιογράφοι θα έχουν ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα.

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.

Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να υπάρχουν διαφορές στα στοιχεία των ακινήτων μεταξύ του Ε9 και Κτηματολογίου θα σταλούν «ραβασάκια» με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

Το σχέδιο διασύνδεσης των συστημάτων της Κτηματολόγιο Α.Ε και της ΑΑΔΕ προβλέπει:

  1. Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων αφορά στην παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων.
  2. Την ανταλλαγή μεταξύ των φορέων των στοιχείων και των δεδομένων που συλλέγουν και τηρούν, δύναται να επιτυγχάνεται τεχνικά με δύο εναλλακτικούς τρόπους και συγκεκριμένα τη μαζική αποθήκευση και διακίνησή τους με ψηφιακά μέσα μεταφοράς και με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.
  3. Τα δεδομένα που ανταλλάσσουν οι δύο φορείς δεν επιτρέπεται να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης.