Πώς οι πλούσιοι έγιναν… φτωχότεροι – Πόσο μειώθηκε η περιουσία τους το 2022

Πώς οι πλούσιοι έγιναν… φτωχότεροι – Πόσο μειώθηκε η περιουσία τους το 2022

Τι έδειξε νέα έρευνα

Η αξία της περιουσίας των πιο πλούσιων ανθρώπων γνώρισε το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε το Capgemini.

Παγκοσμίως ο αριθμός των πλουσίων – άνθρωποι που διαθέτουν ρευστότητα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, βάσει των κριτηρίων της Capgemini – μειώθηκε κατά 3,3% το 2022, στα 21,7 εκατομμύρια.

Παράλληλα μειώθηκε και η αξία της συνολικής περιουσίας τους, η οποία το 2022 εκτιμήθηκε στα 83 τρισ. δολάρια, μείωση κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια εξαιτίας των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», υπογράμμισε η Capgemini στην ετήσια έκθεσή της που αφορά 71 χώρες.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στον πλανήτη, όπως και η αύξηση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έκαναν το 2022 πολύ δύσκολο από οικονομική άποψη. Εξάλλου μείωση σημείωσαν πέρυσι και οι δείκτες των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

«Υπάρχει έντονη σχέση» μεταξύ της εξέλιξης των χρηματιστηριακών δεικτών και των περιουσιών, εκτίμησε ο Ελίας Γάνεμ διευθυντής οικονομικών ερευνών του Capgemini, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς πέρυσι, ανάμεσά τους ο πιο πλούσιος άνθρωπος παγκοσμίως, ο ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό, αλλά και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Στη Βόρεια Αμερική παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση της αξίας των περιουσιών των πλουσίων (-7,4%) ενώ ακολούθησε η Ευρώπη (-3,2%) και η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (-2,7%).

Αντιθέτως οι πλούσιοι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.