Στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα υποχώρησε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα υποχώρησε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Στην τιμή των 32,80 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε στην Ολλανδία, η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2021

Στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία για παράδοση τον επόμενο μήνα, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές χώρες, να πέφτουν σήμερα 16 Μαΐου στα 32,80 ευρώ/MWh, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2022 ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 340 ευρώ/MWh. Ο ήπιος χειμώνας και κατά συνέπεια η χαμηλή ζήτηση, η υψηλή πληρότητα στις δεξαμενές της Ευρώπης με LNG που ήρθε για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των τιμών στις αγορές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση αερίου, τα επίπεδα πλήρωσης ανήλθαν στις αρχές Μαΐου στο 61% κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη, ποσοστό πολύ πιο υψηλό από τα επίπεδα του 2022 (37%), σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αιχμή το 95% τον Νοέμβριο του 2022, τα επίπεδα αποθήκευσης ξεπέρασαν τον υποχρεωτικό στόχο πλήρωσης κατά 80% για το προηγούμενο έτος, αναφέρει η Κομισιόν και προσθέτει πως ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε, συνέβαλε ώστε η μείωση των επιπέδων αποθήκευσης να παραμείνει μέτρια.

Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στην Κομισιόν, να προβλέπει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για την αποθήκευση αερίου σε ποσοστό 90% έως την 1η Νοεμβρίου 2023. Πρόσφατα μάλιστα, η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει τον εθελοντικό στόχο της μείωσης κατανάλωσης αερίου κατά 15% για ένα ακόμη έτος έως τις 31 Μαρτίου 2024.