Στεγαστικά δάνεια: Σχέδιο των τραπεζών για «πάγωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου για τους συνεπείς δανειολήπτες

Στεγαστικά δάνεια: Σχέδιο των τραπεζών για «πάγωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου για τους συνεπείς δανειολήπτες

Αφορά όλα τα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως και τα ενήμερα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο

Στην εφαρμογή ενός οριζόντιου μέτρου στήριξης για τους επόμενους 12 μήνες, όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, προσανατολίζονται οι τράπεζες, εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από τον επόπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τα «πάγωμα» των επιτοκίων βάσης στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη Μαρτίου. Ο λόγος γίνεται για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στη χώρα μας (σ.σ. και σε ελβετικό φράγκο). Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, με πλαφόν το ύψος των επιτοκίων αναφοράς κατά την ημερομηνία που θα επιλεγεί, πλέον του περιθωρίου (spread) που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση, αφού για ένα χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.

Με βάση το σχεδιασμό, το σχετικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες, λειτουργώντας ως μία μορφή επιβράβευσης προς τους συνεπείς πελάτες τους. Στο απίθανο ενδεχόμενο υπάρξει μέσα σε αυτό το 12μηνο αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη. Η δράση αυτή θα τρέξει ανεξάρτητα από το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της επιβάρυνσης από την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022, που αφορά όσους πληρούν τα διευρυμένα πλέον κριτήρια επιλεξιμότητας.