Πιέσεις στην αγορά ομολόγων εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού

Πιέσεις στην αγορά ομολόγων εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Όπλα στην φαρέτρα των «γερακιών της ΕΚΤ» (δηλαδή των κεντρικών τραπεζιτών που προωθούν περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια) προσφέρει η άνοδος του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Τον Ιανουάριο ο σχετικός δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 5,3%, ξεπερνώντας τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την παρατεταμένη αυξητική πίεση που προκαλεί στις τιμές ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συνακόλουθα προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, πέραν αυτής του Μαρτίου κατά 0,5% η οποία άλλωστε ήδη έχει προαναγγελθεί. Υπενθυμίζεται ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel είχε προβλέψει ότι η κορύφωση του ανοδικού κύκλου θα ολοκληρωθεί όταν το βασικό επιτόκιο φθάσει στο 3,75% (από 2,5% που είναι σήμερα).

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 79 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 4,44% έναντι 2,48% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,96% από 1,93% χθες, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0597 δολάρια από το επίπεδο των 1,0601 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0616 δολάρια.