Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται ν' ανοίξει η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Η επιδότηση θα είναι μέχρι τα 1.000 ευρώ. Η διαδικασία το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα ακολουθεί το μοτίβο του «Εξοικονομώ» και του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα θα είναι καλύτερα εάν ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα, και κατ’ επέκταση εάν αρχίσει τότε η αντικατάσταση, γιατί θα είναι καλύτερος ο καιρός.

Όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Μελετούμε και θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, με κωδικούς Taxisnet, και θα διεκδικήσουν τα voucher. Στη συνέχεια, θα κάνουν την αγορά του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και την αντικατάσταση που θα επιβάλλεται να γίνει. Η επιδότηση θα δίνει από 800 μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ η πλατφόρμα θα είναι ξανά μέσω του gov.gr για τις αιτήσεις των δικαιούχων.

Βασική προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους να κάνουν αίτηση συμμετοχής στην επιδότηση, είναι να έχουν ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Ενώ, εκτός επιδότησης θα μείνουν όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα.

Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 150.000 με 200.000 δικαιούχοι και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως θα δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους και οι πρώτοι δικαιούχοι θα υπολογιστούν με το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.