Νέα συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο

Νέα συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο

Δημιουργία έργων παραγωγής και μεταφορά καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, τα θέματα που συζητήθηκαν

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, συναντήθηκε το Σάββατο 11/2, με τον Πρόεδρο του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Δημήτρη Κοπελούζο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Dr. Moustafa Madbouly, ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr. Mohamed Shaker και ανώτερα στελέχη του ελληνικού Ομίλου.

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ahmed Fahmy, δήλωσε ότι η συνάντηση άγγιξε τις ευκαιρίες συνεργασίας με τον ελληνικό όμιλο για την υλοποίηση έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας μέσω της ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των σύγχρονων υποδομών που δημιούργησε και ανέπτυξε η Αίγυπτος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, εκτός από τους φυσικούς πόρους που διαθέτει, όπως οι αιολικές και ηλιακές πηγές ενέργειας.

Υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση των εν εξελίξει μελετών για την αποκρυστάλλωση της συνεργασίας με τον όμιλο Κοπελούζου για τη δημιουργία έργων παραγωγής και μεταφοράς καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, ώστε να εδραιωθεί η θέση της Αιγύπτου ως περιφερειακού κόμβου για την εμπορία όλων των ειδών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου με τους δύο ηγέτες να συνομιλούν για την πρόοδο του ελληνο-αιγυπτιακού «GREGY Interconnector», και για τη σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.