ΑΑΔΕ: «Σαφάρι» φοροελέγχων – Ποιοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο»

ΑΑΔΕ: «Σαφάρι» φοροελέγχων – Ποιοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο»

Τι αναφέρεται στην εγκύκλιο

«Σαφάρι» εξαπολύει η ΑΑΔΕ βάζοντας στο στόχαστρο χιλιάδες φόρο-υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και επιστροφών φόρων, 2.500 φακέλους μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καθώς και όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων του 2017 που παραγράφονται στο τέλος του 2023.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ , μέσα στο έτος πρέπει να διενεργηθούν:

- 25.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης

- Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Το 75% των παραπάνω ελέγχων πρέπει να αφορούν υποθέσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

- 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στην φορολόγηση μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Ανεξάρτητα πάντως από την προτεραιοποίηση ή όχι κάθε υπόθεσης, η εντολή του κ. Πιτσιλή είναι να ολοκληρώνονται άμεσα οι υποθέσεις που μεταξύ άλλων :

-Αφορούν εκθέσεις έρευνας της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Εσόδων
-Αφορούν πορίσματα εκθέσεων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
-χουν να κάνουν με επιστροφές φόρων
-Για τις οποίες έχει εκδοθεί ή επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και τον προσωρινό προσδιορισμό φόρων και προστίμων
-Προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες
-Αφορούν στην διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
-Αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών
-Έχουν να κάνουν με αμοιβαία διοικητική συνδρομή
-Αφορούν με τη συμμόρφωση των Ελληνικών να τραπεζών να ασκούν τη δέουσα επιμέλεια και να παράσχουν στις ελεγκτικές αρχές τις απαραίτητες πληροφορίες για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα που εποπτεύονται από την ΑΑΔΕ.

Θα ελεγχθούν επίσης όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης κεφαλαίου για τις οποίες λήγει έως τις 31/12/2023 η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση από την Δ.Ο.Υ.