ΑΑΔΕ: Νέου τύπου φορο-έλεγχοι με point system από τα 6 νέα Ελεγκτικά Κέντρα

ΑΑΔΕ: Νέου τύπου φορο-έλεγχοι με point system από τα 6 νέα Ελεγκτικά Κέντρα

Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ελέγχων

Από «κόσκινο» περνούν οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που υπήρχαν στα συρτάρια των εφοριών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και έχουν μεταφερθεί τώρα στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα που λειτουργούν ήδη σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Στα εγκαίνια για το δεύτερο ελεγκτικό κέντρο στο Μοσχάτο που πραγματοποιήθηκαν χθες (31/1) παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε το στίγμα για την άμεση βελτιστοποίηση των φορολογικών ελέγχων με νέους κανόνες διαφάνειας.

Οι επισκέψεις των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους δικηγόρων στα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ, θα γίνονται πλέον μόνο μετά από ψηφιακά προγραμματισμένο ραντεβού, μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου», με τη χρήση των κωδικών taxisnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), καταχωρώντας και τον αριθμό της εντολής ελέγχου, βάσει της οποίας καλείται ο ελεγχόμενος. Μάλιστα, οι ελεγχόμενοι για να εισέλθουν στα ΕΛΚΕ θα πρέπει να επιδείξουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και θα λαμβάνουν ειδική κάρτα, την οποία πρέπει να φέρουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο.

Τα 4 κέντρα με έδρα την Αττική και τα 2 στην Θεσσαλονίκη έχουν ως επιχειρησιακό στόχο να μεγιστοποιήσουν τα φορολογικά έσοδα καθώς ο πήχης φέτος έχει να ανέβει πάνω από τα 58 δισ. ευρώ με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και, γενικώς, κάθε μορφής απάτης σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικότερα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

  1. Στη συμμόρφωση των φορολογούμενων.
  2. Στον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
  3. Στη βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛΚΕ αλλά και στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων.
  4. Σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:
    • Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
    • Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
    • Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
    • Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.
    • Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

Στα εγκαίνια του Ελεγκτικού Κέντρου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι θα επιστρέφονται στην κοινωνία» ενώ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εξέφρασε την βούληση για εμπέδωση των κανόνων φορολογικής συμμόρφωσης και διαφάνειας.