Φοροελαφρύνσεις: Πότε θα ανακοινωθεί το προεκλογικό πακέτο παροχών – Το κυβερνητικό σχέδιο για τις μόνιμες μειώσεις φόρων της επόμενης 4ετίας

Φοροελαφρύνσεις: Πότε θα ανακοινωθεί το προεκλογικό πακέτο παροχών – Το κυβερνητικό σχέδιο για τις μόνιμες μειώσεις φόρων της επόμενης 4ετίας

Όλες οι παροχές που σχεδιάζονται

Στο τέλος Φεβρουαρίου θα «κλειδώσει» και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το έκτακτο πακέτο μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ με την προκήρυξη των εκλογών θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των παροχών και των μόνιμων φοροελαφρύνσεων της τετραετίας 2023-2027.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει ακριβές στίγμα για το εύρος, το είδος και το χρονοδιάγραμμα των παροχών που έρχονται αλλά έκλεισε το «μάτι» σε συνταξιούχους, ευάλωτα νοικοκυριά, δημοσίους αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ εφόσον είναι κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση των φορολογικών βαρών χωρίς να θέσει σε κίνδυνο «τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας».

Οι παροχές που σχεδιάζονται θα είναι δυο ταχυτήτων: προσωρινές και μόνιμες. Τα μέτρα στήριξης προσωρινού χαρακτήρα θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Φεβρουαρίου όποτε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο που θα χρηματοδοτήσει στοχευμένες παρεμβάσεις. Το πακέτο με τα μόνιμα μέτρα θα ενσωματωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πεδίο των άμεσων παρεμβάσεων όλα θα κριθούν από το ύψος του πλεονάσματος με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022 το Φεβρουάριο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα «κουμπαρά» που θα ξεπερνά το 1,2 δις. ευρώ με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν έκτακτες παροχές.

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει οι ασκήσεις επί χάρτου για το πακέτο και σύμφωνα με πληροφορίες η βεντάλια των μέτρων περιλαμβάνει:

  • Τη χορήγηση έκτακτου Δώρου Πάσχα σε συνταξιούχους και οικονομικά ευάλωτους κατά το πρότυπο της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, μακροχρόνια άνεργους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού.
  • Ελάφρυνση της μισθολογικής δαπάνης για τους εργοδότες προκειμένου να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η του τέλους επιτηδεύματος αναδρομικά από φέτος.
  • Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2023. Επισημαίνεται ότι το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.
  • Επέκταση της χρονικής διάρκειας του «market pass» έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους.
  • Καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους αναδρομικών από τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους του μέτρου που ανέρχεται σε 2,4 δις. ευρώ εξετάζεται η επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις και σε βάθος τριετίας η τετραετίας.

Μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Πέραν των προσωρινών παρεμβάσεων η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει και μόνιμα μέτρα με αιχμή του δόρατος τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό η ατζέντα περιέχει:

  • Μείωση έμμεσων φόρων κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει μονιμοποιήση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές κλπ καθώς και μείωση του υψηλού συντελεστή 24% ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εκτός από τη μείωση της τάξης του 0,6% που υπολείπεται για να επιτευχθεί η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες η ΝΔ θα εντάξει στο προεκλογικό της πρόγραμμα περαιτέρω «κούρεμα» ασφαλιστικών εισφορών.
  • Παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και «αναπροσαρμογές στην φορολογική κλίμακα για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Στόχος είναι η ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους να δηλώνουν στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα πράγμα που θα συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του νέου Περιουσιολογίου.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους που ανέρχεται σήμερα στο 55% και για τις επιχειρήσεις στο 80%.
  • Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Καθιέρωση νέου ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους από την 1-1- 2024 με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 -700.000 υπαλλήλους. Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.). Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.