«Φρένο» στην αύξηση ασφαλιστικών εισφορών με πλαφόν στο 3% ζητούν οι μικρομεσαίοι

«Φρένο» στην αύξηση ασφαλιστικών εισφορών με πλαφόν στο 3% ζητούν οι μικρομεσαίοι

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων ζήτησαν την κατάθεση σχετικής τροπολογίας

Την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα ανασταλεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Κοινή θέση των εκπροσώπων των συμμετεχόντων φορέων, όπως προέκυψε από την σύσκεψη, είναι η άμεση αναστολή της αύξησης ύψους 9,6% με βάση το ποσοστό πληθωρισμού του 2022. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ζητούν την κατάθεση τροπολογίας, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αυξάνονται πέραν του 3% από 1η-1-2023, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν, στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις.

Θέση και πρόταση της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας στη συνάντηση, η οποία είχε κατατεθεί δημοσίως από το Νοέμβριο του 2022, είναι να μην ενεργοποιηθεί ο υπάρχων νόμος, που προβλέπει την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε περίπτωση μεταβολής, προφανώς η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, για περίπου τον έναν στους επτά μη μισθωτούς, που έχουν αντίστοιχες καλύψεις. Σήμερα, ο ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία καταβάλλει 210 ευρώ και 39 ευρώ επικουρικής, ενώ με αύξηση 9% θα πρέπει να καταβάλει 228,90 ευρώ συν 42,51 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, μετά την σύσκεψη, δήλωσε: «Τονίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι η κατάσταση στην αγορά, με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και την απομείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων, ήδη επί τρία συνεχή έτη κρίσης, καθιστούν την αύξηση των εισφορών, πρακτικά ανεφάρμοστη. Αυτό που χρειάζονται οι επαγγελματίες κι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η μείωση και όχι η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό βεβαίως, με μία σειρά από μέτρα ουσιαστικής στήριξης μέσα στο ανασφαλές περιβάλλον, και την ενεργειακή ακρίβεια».