Ακίνητα: «Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών πάνω από 50% ζητούν οι δήμοι

Ακίνητα: «Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών πάνω από 50% ζητούν οι δήμοι

Μέχρι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου η υποβολή των αιτημάτων στο υπουργείο Οικονομικών

Πληθαίνουν τα αιτήματα από δήμους όλης της χώρας για «κούρεμα» ακόμη και πάνω από 50% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με την προθεσμία υποβολής των αιτημάτων προς το υπουργείο Οικονομικών για επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης να λήγει την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι δήμοι ανεβάζουν ταχύτητα και ζητούν παράταση της προθεσμίας για να προλάβουν να καταθέσουν αιτιολογημένες προτάσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του έχει καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς και έχει κλείσει κάθε παράθυρο αναδρομικών διορθώσεων διαμηνύοντας ότι στις περιοχές που προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Στο «κίνημα» των ενστάσεων για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν μπει δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα στη λίστα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:

 • Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% – 115,63%. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τι 31 Δεκεμβρίου 2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.
 • Γλυφάδα. Άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που έφτασαν ακόμη και το 81%.
 • Αγ. Δημήτριος. Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.
 • Ζωγράφου. Ο Δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.
 • Μοσχάτο-Ταύρος. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.
 • Ραφήνα. Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.
 • Παλλήνη. Ο δήμος ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.
 • Ηράκλειο Αττικής. Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.
 • Καλαμάτα. Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
 • Κιλκίς. Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών ο Δήμος Κιλκίς «προκειμένου να διαμορφωθεί μια δίκαιη όσο και ορθολογική ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας».
 • Ρόδος. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε περιοχές της Ρόδου που υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.
 • Πύλος. Τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, που ισχύουν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλο το δήμο, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.

Οι στοιχειοθετημένες γνώμες των δήμων θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.