Κατώτατος μισθός: Αναμένεται να πάει στα 770 με 780 ευρώ με την αύξηση από την 1η Απριλίου

Κατώτατος μισθός: Αναμένεται να πάει στα 770 με 780 ευρώ με την αύξηση από την 1η Απριλίου

Δύο σενάρια υπάρχουν για την κυβερνητική απόφαση, όμως η ενίσχυσή του είναι σίγουρο, πλέον, ότι θα ξεπερνά τα 50 ευρώ

Όλα δείχνουν ότι πάμε για αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά τα 50 ευρώ από την 1η Απριλίου. Το επικρατέστερο σενάριο έχει δύο σκέλη, ένα που οδηγεί τον κατώτατο μισθό στα 770 ευρώ, και ένα άλλο που οδηγεί τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, δηλαδή αυξήσεις της τάξης των 70 με 80 ευρώ, ή ποσοστιαία από 8% έως 9%, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Λόγω της ακρίβειας, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αύξηση των μισθών, από τη άλλη πλευρά όμως πρέπει να αντέχουν το κόστος και οι επιχειρήσεις, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το σενάριο αυτό, άλλα χρειάζεται να υπάρξει, μια παράλληλη κίνηση, ένα «αντίβαρο», δηλαδή μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών για τις επιχειρήσεις κατά 0,5%. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί προγραμματικά μείωση κατά 5 μονάδες, και με νέα μείωση 0,5% φθάνει τις 5 μονάδες που έχει υποσχεθεί, αλλά αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος.

Εξάλλου, η αίσθηση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΚΤ είναι ότι στην ευρωζώνη θα έχουμε αύξηση της τάξης του 8% στους κατώτατους μισθούς. Αν η Ελλάδα επίσης κινηθεί στην περιοχή του 8% με 9% δεν υπάρχει κανένα ρίσκο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθότι μια αύξηση στην περιοχή του 8 – 9% είναι κάτι που αναμένουν οι αγορές.