Αυξημένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2023

Αυξημένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2023

Ανοιχτή για αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης μέχρι τις 13 Ιανουαρίου παραμένει η πλατφόρμα myΘέρμανση

Αυξημένη είναι από σήμερα 1η Ιανουαρίου 2023 η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ισχύει η μειωμένη επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης στις 30 Δεκεμβρίου έδειξαν μέση τιμή 1,133 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο και από τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι, όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια. Ακόμα και εάν δεν αλλάξει κάτι στις διεθνείς τιμές και στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» 10 λεπτών στο λίτρο από σήμερα, δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου, δίνει τη θέση της σε επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ έως τα τέλη Μαρτίου.

Επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα myΘέρμανση θα είναι ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων έως και τις 13 Ιανουαρίου 2023, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία, με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Βάσει υπουργικής απόφασης, όσα φυσικά πρόσωπα δεν είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, μπορούν να την υποβάλουν μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση, η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (Diesel), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.