Ο Όμιλος Κοπελούζου εξαγόρασε το 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas

Ο Όμιλος Κοπελούζου εξαγόρασε το 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas

Το ύψος της συμφωνίας ανήλθε στο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ

H εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Italgas ανακοίνωσε επισήμως πως ολοκλήρωσε την πώλησης του 10% που κατείχε στη ΔΕΠΑ Υποδομών, στην εταιρεία Phaethon, συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου, που ανήκει στην κυρία Ελμίνα Κοπελούζου.

Να σημειωθεί ότι ο ιταλικός όμιλος έχει αποκτήσει πρόσφατα το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, μετά από διαγωνισμό πώλησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η εταιρεία Phaethon που εξαγόρασε το 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas, ανήκει στην κυρία Ελμίνα Κοπελούζου

Σύμφωνα με την Italgas, με βάση τα όσα προβλέπει στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της για την περίοδο 2022 – 2028, «ολοκλήρωσε σήμερα συναλλαγή για την πώληση του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Italgas Newco, της εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ομίλου που ελέγχει την ΔΕΠΑ Υποδομών, που δραστηριοποιείται στη διανομή φυσικού αερίου διανομής στην Ελλάδα». Το ύψος της συναλλαγής ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ και η εν λόγω κίνηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλεπόμενες επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας για το χρονικό διάστημα 2022 – 2028.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες, όπως ανακοίνωσε η Italgas, η ΔΕΠΑ Υποδομών απέκτησε το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας), ποσοστό που κατείχε η Eni. Έτσι διαθέτει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο και των τριών διαχειριστών του δικτύου διανομής.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών κατέχει ως εκ τούτου σήμερα το 100% της Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Θεσσαλίας), το 100% της Μονοπρόσωπης Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Αττικής) και το 100% των Δημόσιων Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Α.Ε. (Δ.Δ.Ε.Α.), των τριών κύριων παραγόντων στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι οποίοι διαχειρίζονται συνολικά περίπου 7.500 χιλιόμετρα δικτύου και 600.000 ενεργά σημεία αναδιανομής.

Η Italgas είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Ιταλία όσον αφορά τη διανομή φυσικού αερίου και ο τρίτος στην Ευρώπη. Λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής που εκτείνεται συνολικά σε περίπου 75.000 χιλιόμετρα μέσω του οποίου, τον τελευταίο χρόνο, έχει διανείμει περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε 7,8 εκατομμύρια πελάτες. Ο Όμιλος διαθέτει 1.899 παραχωρήσεις, με ιστορική παρουσία σε μεγάλες ιταλικές πόλεις όπως το Τορίνο, η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη.

Επενδύσεις 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ

Το στρατηγικό σχέδιο Italgas 2022-2028, το οποίο παρουσιάστηκε στην αγορά στις 15 Ιουνίου, προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, την εδραίωσή της και την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση των δικτύων, σε ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο και, γενικότερα, στη συνοχή των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με τους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών A.E. συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των Εταιρειών Δικτύων Διανομής, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που έφερε εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ, για την από κοινού πώληση με τον όμιλο ΕΛΠΕ του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., ανακηρύχθηκε ανάδοχος ο όμιλος Italgas SpA έναντι τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.