JP Morgan: Θετικό μομέντουμ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

JP Morgan: Θετικό μομέντουμ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ο επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι χαρακτηρίζονται από καθαρούς ισολογισμούς, ανάπτυξη και επέκταση του χαρτοφυλακίου τους

Θετικό μομέντουμ βλέπει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει η JP Morgan σε έκθεση της, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται από καθαρούς ισολογισμούς, ανάπτυξη πάνω από την τάση της υπόλοιπης αγοράς, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ πολύ πιθανή βλέπει την επιστροφή κεφαλαίου με τη μορφή μερισμάτων.

Στην έκθεση της η JP Morgan ξεχωρίζει την Alpha Bank και τη Σαουδαραβική Alinma Bank από όλες τις τράπεζες στην περιοχή CEMEEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), εκτιμώντας το fair value της μετοχής της Τράπεζας στα 1,60 ευρώ με τιμή στόχο 1,50 ευρώ και άνοδο της τάξης του 50% από τα σημερινά επίπεδα. Σε προηγούμενη αναφορά της στις 6 Δεκεμβρίου, η JP Morgan είχε εντάξει την Alpha Bank στις 10 κορυφαίες επιλογές της, ανεξαρτήτως κλάδου, για την περιοχή CEEMEA, η πρώτη ελληνική μετοχή που εντάσσει σε αυτή την κατηγορία από το 2014.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρεται στις βελτιωμένες προοπτικές της τράπεζας, αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη ΜΕΑ, της σημαντικής επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου, το οποίο όπως επισημαίνει ο οίκος, υποστηρίζεται από την ηγετική θέση της τράπεζας στο corporate banking, καθώς και στην οργανική και μη οργανική ανάπτυξη της Alpha Bank Romania.

Στην ανάλυσή του, ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει, ότι παρ' όλο που υιοθετεί μια πιο συντηρητική θέση από το guidance που έχει δώσει η Διοίκηση, βλέπει την τράπεζα να πετυχαίνει «με άνεση» απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξης του 7,5% το 2024, ενώ εκτιμά ότι η μετοχή θα αρχίσει να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Η αναμενόμενη άνοδος της κερδοφορίας θα οδηγήσει την αποτίμηση της μετοχής της Alpha Bank από τις 0,4 φορές τα ιδία ενσώματα κεφάλαια προς το 0,6 της Εθνικής και της Eurobank.