Φορολογία και ενεργειακό κόστος πλήττουν εστίαση και φιλοξενία

Φορολογία και ενεργειακό κόστος πλήττουν εστίαση και φιλοξενία

Ζητούν μείωση του ΦΠΑ και καθιέρωση ειδικού τιμολογίου στην ενέργεια

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν σήμερα εκπρόσωποι της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα εστίασης και φιλοξενίας κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, ανέδειξαν το ύψος των έμμεσων φόρων ως έναν σημαντικά επιβαρυντικό, αντιαναπτυξιακό παράγοντα για τον τομέα HORECA, ενώ υπογράμμισαν το ενεργειακό κόστος ως μια ακόμη κορυφαία πρόκληση του τρέχοντος διαστήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει τον τομέα εστίασης και φιλοξενίας ως σημαντικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, σε πάνω από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο (6% από 13% που είναι σήμερα), αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολογίου στην ενέργεια για τα καταστήματα θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιάννης Δαβερώνης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εστίαση για το 2023 θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

Πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι το 2021, 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν με ζημίες. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία άφησε τον κλάδο χωρίς εισοδήματα, αφού τα καταστήματα μας ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή ενώ η οποία βοήθεια δόθηκε στους επιχειρηματίες σκοπό είχε την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν. Κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια όλοι οι άνθρωποι της εστίασης να συνέλθουμε από τα 2 χρόνια πανδημίας και τις δυσμενείς οικονομικές τους συνέπειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλους σημαντικούς φορείς του τομέα HORECA, για να συγκροτήσουμε από κοινού ένα μέτωπο που θα φέρει αποτελέσματα στον διάλογο με την πολιτεία» τόνισε ο κ. Δαβερώνης.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε ότι ο Τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. «Η νόμιμη επιχειρηματικότητα καταβάλλει εισφορές, προσφέρει πολλά στα ταμεία του κράτους, δημιουργεί κοινωνικό μέρισμα και κατανάλωση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συγκροτούν το τουριστικό μας προϊόν. Δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε κανένα φορέα. Ενώνουμε δυνάμεις ως μια νέα συλλογικότητα, με χαρακτηριστικά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέσα από τη συμμαχία, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου μας» ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι αιτήματα που μας ενώνουν με άλλους κλάδους και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν καλύτερα λύσεις και να υπερασπιστούν συνολικά την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στον τόπο μας».

Ο τομέας HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης των προϊόντων του κλάδου των αλκοολούχων ποτών και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, Σοφίκα Παπανικολάου, το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών ΕΕ διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, «σε μια εποχή που και αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και την επισφάλεια που επιφέρει η διεθνής συγκυρία, η μείωση του ΕΦΚ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά τους κόστη. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, εργαζόμενοι και εργοδότες σε επιχειρήσεις bar αναγνωρίζουν από κοινού ότι η φορολογία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημαντικό θεωρείται και το κόστος πρώτων υλών. Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι, δήλωσαν ότι ο ΕΦΚ αυξάνει σημαντικά το κόστος των αλκοολούχων ποτών. Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με την με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Χάρης Μαυράκης, ανέφερε από την πλευρά του ότι οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. «Από το 2010 μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2%. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010» τόνισε ο κ. Μαυράκης . Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μ.ο. της ΕΕ μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο. Εστιάζοντας στην εξωστρέφεια κλάδου, ο κ. Μαυράκης σημείωσε ότι πλέον το 70% της παραγωγής εξάγεται, γεγονός που αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για τις επιχειρήσεις.