Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν βερεσέ στην Εφορία

Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν βερεσέ στην Εφορία

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Τη «μάχη» της πληρωμής των φόρων δίνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Με την ακρίβεια να «ροκανίζει» τα εισοδήματα, οι φορολογούμενοι επιλέγουν ποιους φόρους θα πληρώσουν στην ώρα τους, ποιους θα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση και ποιους θα αφήσουν βερεσέ στην Εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων περίπου δυο στα δέκα ευρώ φόρων που βεβαιώνονται μένουν τελικά απλήρωτα, καταλήγοντας στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι φορολογούμενοι μεταξύ του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, προτιμούν να πληρώνουν πρώτα το ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και αφήνουν για το τέλος το φόρο εισοδήματος. Πιο συνεπείς στις πληρωμές τους είναι οι επιχειρήσεις που φαίνεται να εξοφλούν στην ώρα τους το φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων – του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων – ανήλθε το Σεπτέμβριο σε 85,09% ενώ συνολικά στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έφθασε στο 83,19%.

Πιο συγκεκριμένα:

  • ΦΠΑ: Σε υψηλά επίπεδα κινείται η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ. Στο 9μηνο διαμορφώθηκε στο 83,35%. Από τα 10,066 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 8,627 δισ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ ανήλθε σε 87,63% καθώς μπήκαν στα κρατικά ταμεία 872,60 εκατ. ευρώ από τα 995,76 εκατ. ευρώ που ήταν ο οφειλόμενος ΦΠΑ.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 86,16%. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 2,733 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο 9ηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,354 δισ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο έπρεπε να πληρωθούν 580,96 εκατ. ευρώ και εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα 518,26 εκατ. ευρώ ή το 89,21%.
  • ΕΝΦΙΑ: Σε υψηλά ποσοστά κινείται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Στο 9μηνο ανήλθε σε 76,41%. Από τα 2 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν τα 1,528 δισ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 79,51% καθώς από 224,67 εκατ. ευρώ κατέληξαν στα κρατικά ταμεία 178,64 εκατ. ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σε 74,19% καθώς από τα 2,203 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 1,634 δισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα και κατέληξαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα έπρεπε να καταβληθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έφτασε στο 76,08% με τους φορολογούμενους να πληρώνουν 518,26 εκατ. ευρώ από 580,96 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.