ΦΠΑ: Πού εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές έως και τον Ιούνιο του 2023

ΦΠΑ: Πού εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές έως και τον Ιούνιο του 2023

Τι ισχύει για μεταφορές, εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφου

Με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει για ένα ακόμη εξάμηνο του μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (13% και 6%) εφαρμόζονται μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 στα εξής αγαθά και υπηρεσίες:

  • Υλικά αιμοκάθαρσης, απινιδωτές, μάσκες, αντισηπτικά, μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας.
  • Καφέδες, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά.
  • Αντικείμενα τέχνης.
  • Εισιτήρια κινηματογράφων.
  • Μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους. Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Εισιτήρια ζωολογικών κήπων.
  • Εστίαση.
  • Υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια και σχολές χορού. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια καθώς και στην παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού, εφαρμόζεται εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Στην περίπτωση που οι απαλλασσόμενες σχολές χορού παρέχουν και υπηρεσίες εκμάθησης χορού ερασιτεχνικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα ενδεικτικά latin, jazz, tango, hip hop κ.ά. για τις πράξεις αυτές εφαρμόζουν συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στην περίπτωση που οι υπηρεσίες παρέχονται από το Δημόσιο και οργανισμούς δημοσίου δικαίου, έναντι τιμήματος, εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Στην περίπτωση που για γυμναστήρια και σχολές χορού παρέχονται και λοιπές υπηρεσίες πέραν των σχετιζόμενων με την σωματική άσκηση, ενδεικτικά υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής, διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.