Black Friday 2022: Έτσι θα προετοιμαστείτε καλύτερα πριν τις αγορές σας

Black Friday 2022: Έτσι θα προετοιμαστείτε καλύτερα πριν τις αγορές σας

Πολλοί καταναλωτές περιμένουν πώς και πώς την 25η Νοεμβρίου

Η Black Friday 2022 πλησιάζει και πολλοί καταναλωτές περιμένουν την 25η Νοεμβρίου για να κάνουν τις αγορές τους είτε στα μαγαζιά είτε μέσω του διαδικτύου. Επιχειρήσεις ηλεκτρονικών συσκευών, ένδυσης και άλλων προϊόντων ρίχνονται στη μάχη των εκπτώσεων και φέτος την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα που ακολουθεί τη Black Friday, στις 28 Νοεμβρίου δηλαδή, πέφτει η Cyber Monday.

Κι επειδή η Black Friday προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό στους καταναλωτές, υπάρχουν ορισμένα tips που καλό είναι να ακολουθήσουν…

Όρισε το budget

Είτε αγοράζεις κάτι για τον εαυτό σου είτε παίρνεις δώρα για φίλους και συγγενείς, είναι σοφό να ορίσεις ένα budget για να μην καταλήξεις με άδειες τσέπες.

Όρισε ένα μάξιμουμ ποσό και έχε στο μυαλό σου την ώρα των αγορών να μην το ξεπεράσεις. Είναι εύκολο να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό και να μη δώσεις σημασία στο πόσα ξοδεύεις.

Αποφάσισε τι θέλεις να αγοράσεις και τσέκαρε από τώρα τις τιμές

Προσπάθησε να καταλήξεις στους στόχους σου και να φτιάξεις μια λίστα. Αυτή θεωρείται η καλύτερη προσέγγιση γιατί μπορείς να ελέγξεις τις τιμές, να φτιάξεις το budget σου και να ακολουθήσεις κατά γράμμα τους στόχους σου.

Κάνοντας από πριν την έρευνα, μπορείς να διαπιστώσεις επίσης τι είναι πραγματικά καλή προσφορά στη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής» και αν η τιμή της «έκπτωσης» είναι όντως ελκυστική σε σχέση με την κανονική.

Με τη βοήθεια της λίστας, μπορείς να κάνεις τις αγορές με έναν οργανωμένο τρόπο και να αποφύγεις τις παρορμητικές αγορές που θα σε βγάλουν εκτός και θα σε αφήσουν με άδειες τσέπες.

Δες όσες περισσότερες διαφημίσεις για τη Black Friday μπορείς

Μέρος της έρευνας πριν τις αγορές είναι να παρακολουθήσεις όσες περισσότερες διαφημίσεις για τη Black Friday γίνεται. Έτσι θα έχεις μια εικόνα για τις προσφορές που έρχονται, αλλά θα μπορείς να ορίσεις και προϋπολογισμό και να κάνεις πιο αποτελεσματικά τα ψώνια σου.

Πέντε συμβουλές για να αποφύγετε πλασματικές προσφορές

Σημειώνεται πως η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών» και συγκεκριμένα:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής
  • Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.