Η ΕΚΤ αύξησε κατά 0,75% τα επιτόκιά της – Νέο πλήγμα για τους δανειολήπτες

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 0,75% τα επιτόκιά της – Νέο πλήγμα για τους δανειολήπτες

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2% σε μια αμφίβολη προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε άλλη μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων της σήμερα Πέμπτη, παρά την έντονη αντίθεση ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η ανακοίνωση για αύξηση κατά 0,75% των επιτοκίων αποσκοπεί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υψηλού πληθωρισμού στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο σύμφωνα με οικονομολόγους μπορεί να μην βοηθήσει πολύ. Μεγάλο μέρος του προβλήματος συνδέεται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 9,9% από 9,1% τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ ήταν αρνητικό μόλις τον περασμένο Ιούλιο, πριν η Κεντρική Τράπεζα εφαρμόσει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση που είχε κάνει ποτέ στα επιτόκιά της, αυκάνοντας τα κατά 0,75%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης φοβούνται, ότι εάν δεν ενεργήσουν, οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό θα ενσωματωθούν στον καταναλωτικό και επιχειρηματικό σχεδιασμό και θα γίνουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Έτσι, η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία, ακόμη και αν η Ευρωζώνη φαίνεται να οδεύει προς ύφεση και καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο τις τελευταίες εβδομάδες.