Ποιες ώρες θα πρέπει να «κλείνουμε το ρεύμα» – Οι συστάσεις Σκρέκα

Ποιες ώρες θα πρέπει να «κλείνουμε το ρεύμα» – Οι συστάσεις Σκρέκα

Στόχος της Ελλάδας η μείωση της κατανάλωσης στο ρεύμα κατά 5% - Παραμένει το μπόνους των 50 ευρώ στις επιδοτήσεις

Στόχο για μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής (από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ) θέτει η Ελλάδα για τους επόμενες μήνες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών.

Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι:

-Από 0-500 κιλοβατώρες, 23,8 λεπτά.

-Από 501-1000 κιλοβατώρες, 18,8 λεπτά.

-Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω, 9,8 λεπτά. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το 2 % των νοικοκυριών.

-Ισχύει το κίνητρο εξοικονόμησης με πρόσθετη επιδότηση 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση κατά 15 %.

-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όπως είπε ο κ. Σκρέκας απορροφάται το 100 % της αύξησης με επιδότηση 28,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kvA, και για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για μεγαλύτερη ισχύ και όλα τα υπόλοιπα επαγγελματικά τιμολόγια, χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για πρώτη φορά είχε δοθεί «μπόνους» 50 ευρώ για καταναλώσεις πάνω από 501 κιλοβατώρες αν υπάρχει μείωση στην κατανάλωση κατά 15% την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση του 2021.