Ακίνητα: Τι εξετάζεται για τον φόρο υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες

Ακίνητα: Τι εξετάζεται για τον φόρο υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες

Έχει «παγώσει» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Μετά το ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα άλλος ένας φόρος αναμένεται να διατηρηθεί στον «πάγο». Πρόκειται για το φόρο υπεραξίας ακινήτων ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 15% και επιβαρύνει τους φορολογούμενους που πωλούν ακίνητα.

Ο φόρος αυτός έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του έτους και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο που προβλέπει εκ νέου αναβολή του μέτρου για ακόμη ένα ή δυο χρόνια ενώ η αγορά πιέζει για κατάργηση του φόρου.

Ο φόρος υπεραξίας 15% που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς διαπιστώθηκε ότι θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε, έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να φέρουν στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για άλλο ένα έτος ή για άλλα δύο έτη. Δηλαδή, η έναρξη ισχύος του μέτρου θα μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2024 ή την 1η Ιανουαρίου 2025.

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι σχεδιάζουν να πωλήσουν ακίνητα τους επόμενους μήνες δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν.

Η διάταξη για το φόρο υπεραξίας η οποία έχει ανασταλεί προβλέπει ότι:

  • Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.
  • Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
  • Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...