Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα ποσά – Πώς θα διαμορφωθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Τα νέα ποσά – Πώς θα διαμορφωθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Έρχεται επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου

Την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο στην αντλία στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και την επέκταση της επιδότησης των 25 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022, εξετάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Η εκτίναξη της τιμής του ντίζελ κίνησης στα 2,1 ευρώ το λίτρο, πλέον ακριβότερα από την βενζίνη, μετά την κατάργηση της επιδότησης στο τέλος Σεπτεμβρίου, έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζεται επέκταση της επιδότησης, ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που λήγει η περίοδος διάθεσης του καυσίμου στην αγορά.

Όλα θα εξαρτηθούν από τα περιθώρια του προϋπολογισμού, τα οποία θα γίνουν γνωστά σήμερα, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των εισπράξεων στο εννεάμηνο του έτους.

Για το επίδομα θέρμανσης αποφασίστηκε η αύξηση του ανώτατου ποσού στα 800 ευρώ από 750 ευρώ που ήταν πέρυσι, η αύξηση στα 200.000 ευρώ από 180.000 ευρώ του ορίου της περιουσίας για τον άγαμο ενώ καθιερώνονται εισοδηματικά κριτήρια δυο ταχυτήτων.

Για τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά όρια ενώ όσοι γυρίσουν την πλάτη στο ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ αλλά με βάση τα χαμηλότερα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι δικαιούχοι θα έχουν προθεσμία 15 ημερών για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και η καταβολή των χρημάτων θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τι θα προβλέπει η νέα ΚΥΑ:

  • Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ από 100 έως 750 ευρώ που ανέρχονταν πέρυσι.
  • Για τους παλαιούς δικαιούχους ισχύουν αυξημένα εισοδηματικά όρια 16.000 ευρώ για τον έγγαμο, 24.000 για το έγγαμο και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τους νέους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Δηλαδή 14.000 ευρώ για το άγαμο, 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη ως πηγή θέρμανσης.
  • Αυξάνεται το περιουσιακό όριο των 180.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για το άγαμο στα επίπεδα των 200.000 ευρώ ενώ διατηρείται στα 300.000 ευρώ για το ζευγάρι.

Οικονόμου: Δεν αναμένονται αποφάσεις για το ντίζελ κίνησης τις επόμενες ημέρες

Aπέκλεισε προς το παρόν την επιστροφή της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Όχι δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Παρατηρούμε μια έξαρση στην τιμή του ντίζελ κίνησης.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά και στον σωστό χρόνο έχοντας διερευνήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει κάνει παρεμβάσεις έτσι ώστε να έχουν την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».