Μαύρα μαντάτα για τους δανειολήπτες: Προς άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων προσανατολίζονται στην ΕΚΤ

Μαύρα μαντάτα για τους δανειολήπτες: Προς άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων προσανατολίζονται στην ΕΚΤ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5,02%

Διατηρείται το αρνητικό κλίμα στις αγορές ομολόγων καθώς πλησιάζει η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Klaas Knot δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται τουλάχιστον δύο σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων προτού φτάσει στο ουδέτερο επίπεδο. Παράλληλα ζήτησε επίσης συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Αυτά τα μαντάτα δεν είναι καλά για τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο ακόμη σημαντικές αυξήσεις προτού μπούμε στο εύρος των εύλογων εκτιμήσεων για ουδέτερο», δήλωσε ο Knot, ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 90 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5,02% από 5,06% χθες έναντι 2,30% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,72% από 2,76% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9696 δολάρια από τα 0,9699 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9706 δολάρια.