Πολλαπλούν Μυέλωμα: Κατανοώντας την ασθένεια και την αντιμετώπισή της

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Κατανοώντας την ασθένεια και την αντιμετώπισή της

Συμβουλές από την Αιματολόγο, Δρ. Μαρία Καπαρού

Το Πολλαπλούν Μυέλωμα αντιστοιχεί στο 10-15% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών, με την πιθανότητα νόσησης να αυξάνεται με την ηλικία.

Οι εξελίξεις τόσο στις διαγνωστικές εξετάσεις όσο και στις θεραπευτικές επιλογές έχουν συμβάλλει θετικά στην πορεία της νόσου, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τη σύνθετη φύση της νόσου και τις συνέπειες για την υγεία όσων διαγιγνώσκονται με αυτήν, απευθυνθήκαμε στην Αιματολόγο Δρ.Μαρία Καπαρού που μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για ένα νόσημα που, δυστυχώς, φαίνεται να αφορά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δρ.Μαρία Καπαρού έχει πραγματοποιήσει δύο εξειδικεύσεις, αρχικά στην αντιμετώπιση ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα και Λεμφοϋπερπλαστικά νοσήματα (post-CCT Fellow in Myeloma and Lymphoma) και στη συνέχεια στη Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων (post-CCT Fellow in Bone Marrow Transplantation) στο Νοσοκομείο Heartlands στο Birmingham, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είναι η παραπρωτεϊναιμία;

Πρόκειται για την ανίχνευση μίας παθολογικής πρωτεΐνης στο αίμα, η οποία παράγεται από τα πλασματοκύτταρα. Τα πλασματοκύτταρα είναι κύτταρα που βρίσκονται στο μυελό των οστών και υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν αντισώματα, πρωτεΐνες που μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τις λοιμώξεις. Στην περίπτωση που τα πλασματοκύτταρα δεν είναι φυσιολογικά, η πρωτεΐνη που παράγουν ονομάζεται παραπρωτεΐνη και δεν είναι λειτουργική.

Η παραπρωτεΐνη μπορεί να ανιχνεύεται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα (έτη) χωρίς ποτέ να χρειαστεί κάποια παρέμβαση/θεραπεία.

Ανάλογα με τα επίπεδα της παραπρωτεΐνης, διακρίνονται τα εξής στάδια:

  • «Μονοκλωνική Γαμμαπάθεια Αδιευκρίνιστης Σημασίας» ή «MGUS»: Αυτή η πρόδρομος φάση συνήθως βρίσκεται τυχαία σε αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας και υπάρχει 1% πιθανότητα κάθε χρόνο να εξελιχθεί Πολλαπλούν (συμπτωματικό) Μυέλωμα.
  • «Ασυμπτωματικό Μυέλωμα» ή «Smoldering Myeloma»: Η ετήσια (αθροιστική) πιθανότητα να εξελιχθεί σε Πολλαπλούν (συμπτωματικό) Μυέλωμα είναι 10% τα πρώτα 5 έτη, 3% τα επόμενα 5 και 1% ετησίως μετά τα 10 έτη.

Στις παραπάνω περιπτώσεις ο ασθενής τίθεται σε τακτική παρακολούθηση ανά 3-4 μήνες.

Τι είναι το Πολλαπλούν Μυέλωμα;

Το Πολλαπλούν Μυέλωμα αποτελεί μία κακοήθεια των πλασματοκυττάρων και αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών. Η διάμεση ηλικία στη διάγνωση είναι τα 72 έτη.

Στην περίπτωση του Πολλαπλού Μυελώματος, η παραπρωτεΐνη μπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, αυξημένο ασβέστιο στο αίμα ή λυτικές εστίες στα κόκκαλα / αυτόματα κατάγματα.

Επιπλέον, η παραγωγή της παραπρωτεΐνης εμποδίζει τον σχηματισμό φυσιολογικών αντισωμάτων, καθιστώντας τον ασθενή πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Γνωρίζουμε τα αίτια του Πολλαπλού Μυελώματος;

Η ακριβής αιτία που προκαλεί το Πολλαπλούν Μυέλωμα δεν έχει προσδιορισθεί και, αν και η νόσος παρατηρείται πιο συχνά μεταξύ στενών συγγενών (γονείς/αδέλφια), δεν αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια με την στενή έννοια του όρου.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα;

Ο ασθενής συνήθως επισκέπτεται τον Ορθοπεδικό λόγω επίμονης οσφυαλγίας (πόνου στη μέση) ή αυτόματου κατάγματος. Ενίοτε εκτιμάται από τον Παθολόγο λόγω επιδεινούμενης αδυναμίας και καταβολής ή ανεξήγητης νεφρικής ανεπάρκειας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα/σημεία που αναφέρονται είναι τα εξής:

  • Αδυναμία, Καταβολή
  • Επίμονος πόνος στα κόκκαλα (κυρίως στη σπονδυλική στήλη)
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Συχνές λοιμώξεις
  • Αυτόματα (παθολογικά) κατάγματα

Υπάρχει θεραπεία για το Πολλαπλούν Μυέλωμα;

Το Πολλαπλούν Μυέλωμα είναι μία νόσος θεραπεύσιμη, αλλά όχι ιάσιμη. Οι θεραπείες που χορηγούνται είναι πιο στοχευμένες, και, συνεπώς, καλύτερα ανεκτές με αποδεκτό προφίλ ασφάλειας.

Οι νεότερης ηλικίας ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας θα πρέπει να υποβληθούν σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προκειμένου να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ελεύθεροι νόσου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αντιμετώπιση και η παρακολούθηση ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα θα πρέπει να πραγματοποιείται από Αιματολόγο με εμπειρία στη χορήγηση των νεότερων θεραπειών και τη διαχείριση πιθανών επιπλοκών.

Τα τελευταία χρόνια προκύπτουν διαρκώς νεότερες θεραπείες, οι οποίες έχουν βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την πρόγνωση της νόσου, αυξάνοντας τις ελπίδες ακόμα και για πλήρη ίαση.

Προκειμένου να λάβετε εξατομικευμένες απαντήσεις και συμβουλές για τη δική σας περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αιματολόγο, Δρ. Μαρία Καπαρού στο τηλέφωνο 6976 439270. Επιπλέον μπορείτε να επισκεφθείτε και τον ιστότοπο: drkaparou.com.