Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία θα προτείνει στον ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία θα προτείνει στον ΟΠΕΚ μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Μία τέτοια απόφαση θα εκτοξεύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα ύψη - Μέσο πίεσης της Μόσχας στην Ευρώπη

Η Ρωσία είναι πιθανό να προτείνει στον ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην επόμενη σύνοδό του τον Οκτώβριο, δήλωσε την Τρίτη πηγή που γνωρίζει τη ρωσική άποψη, όπως επικαλείται το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η σύνοδος της ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των τελευταίων μηνών έντονης αστάθειας της αγοράς, που ώθησαν τον άλλο κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία, να δηλώσει ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή. Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει χώρες του ΟΠΕΚ και άλλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία, αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή, προκειμένουν να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την πίεση από μεγάλους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν απότομα τον Σεπτέμβριο λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του ράλι του δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Ρωσία αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου, λόγω των κυρώσεων της Δύσης στον ενεργειακό και χρηματοπιστωτικό τομέα της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησαν την περασμένη εβδομάδα και επαίνεσαν τις προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να τηρήσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες, ανέφερε το Κρεμλίνο.