Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στα υπερέσοδα εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής ανακοίνωσε η Κομισιόν – Θα φέρει 140 δισ. ευρώ

Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στα υπερέσοδα εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής ανακοίνωσε η Κομισιόν – Θα φέρει 140 δισ. ευρώ

Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν: Θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε πριν από λίγο στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κράτη – μέλη και ορισμό πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλούς ρύπους, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Επίσης, προτείνει την επιβολή μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα προκειμένου να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τους υψηλούς λογαριασμούς.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της για την κατάσταση της ένωσης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρόκειται για μέτρα προσωρινής φύσης και έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τα κράτη μέλη και για το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου αλλά και για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος. Είναι κακό να αποκομίζονται τεράστια οφέλη από εταιρείες, τόσο ρεύματος όσο και ορυκτών καυσίμων, τα κέρδη πρέπει να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, ώστε να ελαττωθεί το πλήγμα που υφίστανται. Θα αναπτύξουμε με τις χώρες-μέλη ένα σύστημα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε.

«Οι προτάσεις μας θα αποφέρουν 140 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε.

«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε η Γερμανίδα πολιτικός, προσθέτοντας τη βούληση στήριξης εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Yπέρ μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τάχθηκε η Πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ξένοι απολυταρχικοί ηγέτες στοχεύουν τις χώρες μας. Ξένοι φορείς χρηματοδοτούν ινστιτούτα που υπονομεύουν τις αξίες μας» και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει πακέτο υπεράσπισης της Δημοκρατίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους δούρειους ίππους οποιασδήποτε απολυταρχίας να επιτεθούν στις δημοκρατίες μας από μέσα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση του πυρήνα των δημοκρατιών εξηγώντας ότι ο πιο άμεσος τρόπος για να γίνει αυτό είναι «να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας και να ενισχύσουμε τις δημοκρατίες στην ήπειρό μας».

«Αυτό ξεκινά με εκείνες τις χώρες που βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την Ένωσή μας.

Πρέπει να είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Γιατί ο δρόμος προς τις ισχυρές δημοκρατίες και ο δρόμος προς την Ένωσή μας είναι ένας και ο ίδιος. Θέλω λοιπόν οι άνθρωποι των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας να γνωρίζουν: Είστε μέρος της οικογένειάς μας, το μέλλον σας είναι στην Ένωσή μας και η Ένωσή μας δεν είναι πλήρης χωρίς εσάς» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Tην ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με βάση τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις κοινές προκλήσεις.

«Θέλω μια Ευρώπη που διαχειρίζεται τη μετανάστευση με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Θέλω μια Ευρώπη όπου όλα τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις προκλήσεις που όλοι μοιραζόμαστε», υπογράμμισε και έκανε λόγο για «μια Ευρώπη που να επιδεικνύει αλληλεγγύη σε όλα τα κράτη μέλη».

Όσον αφορά στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει ο οδικός χάρτης και χρειάζεται η πολιτική βούληση.