Ενεργειακή κρίση: Ασυμφωνία των υπουργών της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Ασυμφωνία των υπουργών της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Για πλάνο 4 κατευθύνσεων προσανατολίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τελικά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Γι' αυτό και αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο έως το τέλος του μήνα, μετά την παράδοση των νέων επίσημων προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι χώρες που διαφωνούσαν δεν υπαναχώρησαν των θέσεών τους, αρνούμενες να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων, το οποίο διαβίβασαν στην Κομισιόν και αναμένουν την εξέταση και τις επίσημες προτάσεις της τελευταίας.

Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το πλάνο που δημοσιοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές τους παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό στις αγορές και στη λειτουργία της βιομηχανίας.