Ενεργειακή κρίση: Απειλεί ο Πούτιν – Έτοιμη για ιστορικές αποφάσεις η ΕΕ

Ενεργειακή κρίση: Απειλεί ο Πούτιν – Έτοιμη για ιστορικές αποφάσεις η ΕΕ

Ποια μέτρα περιλαμβάνει το προσχέδιο της ατζέντας των υπουργών Ενέργειας

H Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει άμεσες στην αγορά ενέργειας για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κρίση που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας των υπουργών Ενέργειας που συναντώνται εκτάκτως στις 9 Σεπτεμβρίου, στα υπό συζήτηση μέτρα περιλαμβάνονται:

– Επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου

– Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

– Προσωρινή αποσύνδεση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο από το σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού

– Επιτήρηση του χρηματιστηριακού παραγώγου του φυσικού αερίου

Την ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία επισημαίνει ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος θέτει και ζήτημα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης ανακοινώνοντας σχετική ανταλλαγή πόρων με τη Γερμανία.

«Για να το πω πιο απλά: η Γερμανία έχει ανάγκη το δικό μας φυσικό αέριο κι εμείς έχουμε ανάγκη την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο εναντίον της Δύσης δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τα προβλήματα στην τροφοδοσία θα σταματήσουν μόνον εφ’ όσον αρθούν οι κυρώσεις.

«Τα προβλήματα με την παροχή φυσικού αερίου οφείλονται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας και σε πολλές ρωσικές εταιρείες από τα δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και τη Βρετανίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.