«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στα «πακέτα» στήριξης – Έχουν δοθεί 6,9 δισ. σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στα «πακέτα» στήριξης – Έχουν δοθεί 6,9 δισ. σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel

Στα 6,8 δισ. ευρώ (3,7% του ΑΕΠ) ανέρχεται το κόστος των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει λάβει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση καθώς έχει διαθέσει το υψηλότερο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ποσό μέχρι τώρα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ιταλία να ακολουθεί με 2,8% ( 49,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).

Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ρίξει μέχρι τώρα στη «μάχη» της ενεργειακής κρίσης 280 δισ. ευρώ για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η έλλειψη συντονισμένης αντίδρασης από την πλευρά της Ε.Ε και η αδυναμία προβλέψεων για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, δείχνουν ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά και θα απαιτηθούν ακόμα εκατοντάδες δισ. ευρώ για να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι οικονομικές επιπτώσεις και οι κοινωνικές αντιδράσεις.